Kuvanveistäjä Villu Jaanisoo inspiroituu Duratin sävyistä
Takaisin artikkeleihin

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoo inspiroituu Duratin sävyistä

Kuvantaiteilija Villu Jaanisoo on tehnyt Kuopion kaupunginteatterin lämpiön seinille näyttävät muotokuvat Minna Canthista ja Maria Jotunista. Durat-palasista tehdyt muotokuvat ovat monikerroksellisia teoksia, joissa on särmäinen pinta. Valojen ja varjojen valöörit on saatu aikaiseksi Duratin eri värisävyillä.

"Ideani oli, että palat ovat kuin puusta pudonneet lehdet, joista on kuin vahingossa muodostunut kuva kasvoista", Jaanisoo selittää.

 

 

Teatterin lämpiöön esille asetetut muotokuvat Jaanisoo on toteuttanut maskityyliin suoraan edestäpäin. Taiteilija koki, että maskimaiset työt istuvat teatterimaailmaan.

Durat valikoitui teosten materiaaliksi, koska Jaanisoo uskoo, ettei olisi mistään muusta materiaalista löytänyt valmiina sävyjä, jotka sopivat hänen teatterilämpiöön suunnittelemiensa töiden värimaailmaan. ”Teoksen työstäminen oli hyvin maalauksellista ja tärkeää, että materiaalia ja värissävyjä oli niin runsaasti käsillä.”

Töiden julkistamistilaisuudessa Duratin hallituksen puheenjohtaja Kari Karppinen totesi, että yhteistyö Villu Jaanisoon kanssa on ollut yritykselle suuri kunnia. ”On ollut ilo olla lahjoittamassa töiden materiaali näin kunniahimoiseen hankkeeseen ja on hienoa nähdä, miten korkeatasoisia töitä näistä on syntynyt.”

 

Kalasataman Kuukkeli hehkuu Durat-väreissä

Helsingin Kalasatamassa Junonkadun ja Leonkadun risteyksen tuntumassa seisoo yli kuusi metriä korkea Kuukkeli-veistos. Taiteilija Villu Jaanisoo on valmistanut Kuukkelin "höyhenpinnan" lukuisista erivärisistä ja -muotoisista Durat-paloista.

Materiaaliksi valikoitui Durat paitsi sen kierrätysominaisuuden vuoksi myös siksi, että sen laajasta värivalikoimasta oli mahdollista löytää Kuukkelille ominaiset harmaat ja ruskeat sävyt. Jaanisoo kävi valitsemassa haluamansa hukkapalat Duratin tehtaalta Rymättylässä. Hän on itse työstänyt jokaisen palan veistokseensa sopivaksi. Linnun valmistukseen on tarvittu noin 5 tonnia Durat-materiaalia.

Jaanisoon mukaan teoksen aiheeksi valikoitui Kuukkeli, koska kansantaruissa sille on annettu hienoja ominaisuuksia. Kuukkelia, ’sielunlintua’, on kuvailtu metsässä liikkuvien ystäväksi ja suojelijaksi. Sille tai sen näkemiselle annettiin erilaisia syvällisiä merkityksiä.

Villu Jaanisoo on tunnettu mittavien veistosten ja monien erilaisten materiaalien taitavana käsittelijänä. Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Kuukkeli on seissyt tukevasti sijoillaan jo vuodesta 2016 asti.

 

 

 


Kuvataide-akatemian kuvanveiston professorina toimiva Jaanisoo on tehnyt useita suuria julkisia teoksia Suomeen ja Viroon. Kuopioon hänet kutsuttiin työskentelemään, kun kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä käynnistettiin mittava taidehanke.

Kuukkeli on Helsingin kaupunginkanslian tilaama veistos ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Hankkeen tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen sekä alueellisen identiteetin muodostumisen edistäminen.